fbpx

Laivasuunnittelijaopiskelijat siirtyivät koulun penkiltä tositoimiin

26.9.2019

Laivanrakennusteollisuus tarvitsee jatkuvasti uusia tekijöitä ja erityisesti laivasuunnittelijoita koulutetaan Turussa vuoden mittaan useammassa erässä. Suunnittelijakoulutuksiin haetaan jo teknisen pohjakoulutuksen saaneita alanvaihtajia, esimerkiksi (diplomi-)insinöörejä, teknikkoja, teknisiä piirtäjiä ja muotoilijoita, jotka rekrytoidaan suunnitteluyrityksiin.

Teoriajaksot suoritetaan Turussa Meyerin Laivanrakennusoppilaitoksessa tai Aikuiskoulutuskeskuksessa ja työhön oppiminen tapahtuu suunnitteluyrityksissä, kuten meillä Allstars Engineeringillä. Neljän kuukauden koulutus- ja perehdytysjakso on opiskelijoille palkallinen ja koulutuksen menestyksellisesti suorittaneet jatkavat Allstarsilla suunnittelijoina.

Koneinsinööristä ja muotoilijasta tuli sisustussuunnittelijoita

Allstars Engineeringin tuoreimpiin sisustussuunnittelijoihin kuuluvat Tero Palosaari (vas.) ja Toivo Vuorela (oik.) suorittivat laivanrakentajakoulutuksen samanaikaisesti vuodenvaihteessa 2018-2019. Terolla opiskelu Turun AKK:lla ja harjoittelu Allstarsilla oli jaettu selkeästi kahden kuukauden jaksoihin, kun taas Toivolla opiskelu Laivanrakennusoppilaitoksessa ja työnteko vuorottelivat tiuhemmin.

-Valmistuin koneinsinööriksi Kemissä, mutta työmahdollisuudet siellä pohjoisessa olivat todella kiven alla, kertoo Tero.
-Olin jo miettinyt työn perässä etelään muuttamista, kun törmäsin sattumalta esittelyvideoon, jossa mm. Allstarsin edustajat kertoivat laivasuunnittelun työmahdollisuuksista. Olen nyt ollut Allstarsilla koulutuksessa ja töissä vuodenvaihteesta asti.

Toivo puolestaan edustaa alanvaihtajia: Turun ammattikorkeakoulusta valmistunut muotoilija tuskaili samojen vähäisten työmahdollisuuksien kanssa. Kuten Terolla, Toivollakin oli koulutukseen hakeutuessaan mielessään meriteollisuuden hyvät työllisyysnäkymät.

Varmuus karttuu käytännön työssä

Molemmat lähtivät matkaan avoimin mielin, eikä kummallakaan ollut ennakkoon kovin tarkkoja odotuksia tulevan työn sisällöstä. Oman työn kuva on selkiytynyt käytännön tekemisen myötä ja sisustussuunnittelun lainalaisuudet alkavat olla hanskassa jo siinä määrin, että sääntöjä ja määräyksiä ei tarvitse enää jatkuvasti tarkistaa.

-Mielestäni tähän koulutukseen voi hakeutua hyvinkin ennakkoluulottomasti, Toivo rohkaisee. Teknistä ymmärrystä on toki hyvä omata, mutta diplomi-insinööri ei tosiaankaan tarvitse olla.
-Suunnittelutyössä on mahdollista edetä vaativampiin tehtäviin ja vastuuta voi ottaa nopeastikin, sitä mukaa kun taidot karttuvat ja oma uskallus vahvistuu.

Seuraavaan, 21.10. alkavaan laivasuunnittelijakoulutukseen on oppilaat jo valittu, mutta Turun telakan vuoteen 2025 ulottuvat tilauskirjat ja alati kiihtyvä laivanrakennustahti kertovat selkeää kieltään siitä, että uusien koulutettavien etsiminen jatkuu kiivaana myös vuonna 2020. Mikäli laivanrakennusala siis kutkuttaa, seuraa ilmoittelua ja hae heti kun koulutus julkistetaan!

Katso myös alan opiskelupaikat https://meriteollisuus.teknologiateollisuus.fi/osaaminen/meriteollisuuden-opiskelupaikat

 

Hae artikkeleista

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Uusimmat artikkelit